11-17 MART DÜNYA TUZA DİKKAT HAFTASI

11-17 MART DÜNYA TUZA DİKKAT HAFTASI

29.04.2024 23

Aşırı miktarda tüketilen tuz; kan basıncında artış ile kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olmakta, kemik sağlığımızı bozmaktadır. Bu nedenlerle Sağlık Bakanlığımız tarafından “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı ” başlatılmıştır.

Tuz tüketiminin azaltılması, kalp damar hastalıkları ve inme riskini düşürür. Bu bağlamda halk sağlığını korumak ve hastalıkların oluşumunu önlemek adına tuz tüketiminin önerilen seviyelere düşürülmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bu amaçla 11- 17 Mart ‘‘Dünya Tuza Dikkat Haftası’’ olarak belirlenmiştir.

 

Tuz tüketimini azaltmak için fazla tuz içeren ürünler tüketilmemeli veya azaltılmadır. Bu ürünler; soya, ketçap, barbekü, hardal, makarna sosu gibi hazır soslar; cips, patlamış mısır gibi atıştırmalık ürünler; tuzlanmış kuru yemişler (tuz eklenmiş fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, çekirdek vb); turşu ve salamura besinler, balık konserveleri, tuzlanmış veya salamura edilmiş et ve balık ürünleridir. Ayrıca evlerde geleneksel olarak hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası gibi yiyeceklerin de tuz içeriği tarife göre bazen yüksek olabilmektedir.   

29-04-202429-04-202429-04-2024